Sivuilla on 16.9. mennessä käynyt 1372 vierailijaa

Ihmeellinen perhonen, jolla oli yli 40 mm pitkä kärsä ja paksu valkoraidallinen peräosa vieraili mesibaarissani viileällä säällä 2.9. Se ei laskeutunut kukan terälehdille, vaan lensi nopeasti kukasta kukkaan, pysähtyen aivan paikalleen ilmassa noin 30 mm etäisyydelle kukasta. Alasiivet olivat kirkkaan oranssin väriset.

Pienen googlaamisen jälkeen kävi selväksi, että kyseessä on erittäin harvinainen vaeltaja kaukaa etelän mailta, jonka nimi on "Iso päiväkiitäjä". Se ei talvehdi Suomessa, eikä myöskään Ruotsissa. Kaikki tietävä Linnè antoi sille nimen jo vuonna 1756.

Onhan se hauskan näköinen hyönteinen. Erittäin nopea lentäjä ja imee pitkällä kärsällään kukasta mettä aivan kuten kolibri. Klikkaa kuva suuremmaksi !.

Mesibaari "Sagalundissa" varustettiin taululla, jossa selostettiin mesibaariprojektin tavoitteita.

Kemiön kotiseutumuseosa mesibaari perustettiin korotettuun penkkiin "Aistipuutarhaan", jossa pölyttäjien työskentelyä on helppo seurata.

Istutetut kasvit olivat jo kukassa ja ensimmäiset vierailijat tulivat baariin jo ennenkuin se oli edes avattu.

Isä Pietari Salminen näyttää kolmelle pojalleen missä pörriäinen pyörii ja kiinnostusta riitti. Kas tuossa on oikein iso ja tuossa taas pieni. Mitähän ne puuhaavat. Hän kertoo, että ilman pölyttäviä hyönteisiä emme saisi ruokaa.

Mesibaarit pölyttäjien parhaaksi

Ympäristöministeriö on myöntänyt Aura Trädgårdsvänner ry:lle avustusta hankkeeseen, jonka nimi on "Mesibaari"

Hankkeen avoitteena on eri paikkakunnille ruotsinkielisessä saaristossa perustettavien lukuisten havaintoistutuksien, eli "Mesibaarien", avulla osoittaa, miten pölyttäviä hyönteisiä suosivalla kasvivalinnalla, voidaan helposti parantaa uhanalaisten hyönteisten elinolosuhteita. 

Hankkeen tarkoituksena on myös lisätä parhaiden mesikasvilajien tuntemusta ja motivaatiota niiden käyttämiseksi

Lue lisää hankkeen toteuttamisesta näillä sivuilla